Home » Blogs » Leer klassen

Leer klassen

Gepubliceerd op 13 november 2018 om 22:39

Alles wat je moet weten over de leer klassen

 
De leerindustrie is ondoorzichtig, complex en soms opzettelijk misleidend. Om te begrijpen waarom sommige leerproducten veel duurder zijn dan andere en om de koper van een leren damestas te beschermen tegen slechte aankoopbeslissingen, is uitleg over de verschillende klassen noodzakelijk. Als team van het Modepakhuis willen we je daarom meenemen door de verschillende kwaliteitsklassen en je laten inzien waarom sommige tassen nu eenmaal duurder zijn dan andere. Uiteraard heeft een “merk” ook veel invloed op de prijs.

Over de koeienhuid


Een koeienhuid bijvoorbeeld is vrij dik en wordt meestal in verschillende lagen gesneden, afhankelijk van de toepassing. De twee hoofdlagen van de huid zijn de nerflaag naar de bovenkant en de onderhuid-laag (corium) naar de bodem toe. Het grootste verschil tussen deze twee lagen is de positionering van de zogenaamde collageenvezels (structurele eiwitten in het bindweefsel). In het nerfdeel zijn de vezels veel strakker en staan ​​ze bijna verticaal, terwijl ze in het coriumdeel bijna horizontaal vlak liggen. De vuistregel is simpel: hoe meer verticaal de vezels, hoe duurzamer het leer.

Hoewel er geen gestandaardiseerd beoordelingssysteem is, rangschikken de meeste fabrikanten leerkwaliteiten in de volgende aflopende volgorde in termen van duurzaamheid en authenticiteit: volnerfleer, hoognerfleer, splitleer en gebonden leer.
Houd in gedachten dat volnerfleer, topnerfleer en splitleer allemaal kunnen worden omschreven als "echt leer", wat verwarrend en bedrieglijk kan zijn. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er vele subcategorieën van leersoorten en talrijke oppervlaktepatronen zijn. Niet elk oppervlaktepatroon kan echter van alle leerkwaliteiten worden gemaakt.

Volnerfleer


Als regel geldt: hoe schoner het huidoppervlak, hoe natuurlijker het uiterlijk van het leer kan worden behouden. Vaak wordt leer geprint (geplateerd) om een ​​speciaal effect te produceren of zelfs een al natuurlijke korrel te verbeteren.
Het komt echter zelden voor dat een huid volledig vrij is van defecten. Vaak is het oppervlak van de huid echter te ruw om te gebruiken zoals het is. Het moet dan worden gepolijst of gecorrigeerd en pigmenten worden aangebracht om een ​​schoner oppervlak te creëren. Een volnerf leren damestas is gemaakt van de beste natuurlijke huiden zonder imperfecties. Deze natuurlijke nerf is extreem duurzaam en wordt dus gebruikt in de betere kwaliteit leren damestas. Het slijt gewoon niet en ontwikkelt in de loop der de tijd een rijke patina die de natuurlijke schoonheid verhoogt en dus de tas zijn karakter geeft. Kalfsleren damestassen zijn gemaakt van de huid, zoals de naam al doet vermoeden van jonge runderen en worden gewaardeerd om hun gladde textuur en fijne kwaliteit.

Volnerfleer komt van de bovenste laag van de huid. Het is de laag die zich net onder het haar bevindt. Deze laag is op geen enkele manier verwerkt om onvolkomenheden te verwijderen. Dit type leer is dik en voelt ruw aan omdat het niet geschuurd, gepolijst of gedoofd is. Omdat de nerf volledig intact blijft, biedt het leer de grootste mate van vezelsterkte en ademend vermogen, waardoor het een mooie patina kan ontwikkelen tijdens zijn levensduur. Bovendien onderhoudt het leer zijn natuurlijke vlekken zoals littekens, draadbreuken, insectenbeten, striae en nekrimpels, wat de authenticiteit ervan bevordert. Maar hoewel sommige van deze markeringen worden gekoesterd, worden te veel ervan als slechte kwaliteit genegeerd. Daarom kunnen alleen de beste huiden worden gebruikt voor volnerfleder, daarom wordt het beschouwd als premiumleer. Met uitzondering van de prachtige ontwerpalternatieven van nubuck en palmellato, zijn alle ledersoorten die voor onze klassieke riemen worden gebruikt van volnerfleder.

 

Topnerfleer


Topnerfleer is, in tegenstelling tot volnerf, wel geschuurd en gepolijst om de verwerkbaarheid te verbeteren en natuurlijke onvolkomenheden te elimineren. Het is glad aan de ene en vaag aan de andere zeide. Aan de gladde zeide van de huid wordt een stukje geschuurd en door een stempel proces wordt er een structuur aangebracht om onvolkomenheden te verbergen. De verfijning van het leer zorgt voor een subtiel oppervlak, uniformiteit en grotere vlekbestendigheid, maar eist een lichte tol van de duurzaamheid. Deze leerklasse is dus al iets kwetsbaarder dan de volnerf klasse.

Nubuck leer


Een van de meest bekende soorten topleer leer is nubuck. Het is gepolijst om een ​​extreem zacht en luxueus buitenoppervlak te creëren. De zeldzame combinatie van duurzaamheid en soepelheid is precies waarom we nubuck kiezen voor sommige van onze ontwerpen. Deze leersoort tref je bijvoorbeeld veelal in Italiaanse bolides aan.

Splitleer


Het meest voorkomende type leer komt in vele vormen en heeft veel namen, maar is het best bekend als splitleer. Het wordt gemaakt vanaf het onderhuid-deel van de huid nadat het is afgesplitst van de nerflaag vandaar de naam splitleer. Splits moeten zwaar gepigmenteerd en geplateerd zijn om een ​​schoon oppervlak te bieden en hebben dus minder natuurlijk uitzicht van een graanleer.
Aangezien gespleten leer buigzamer is dan nerfleer, kan het worden bewerkt met polyurethaan (pu) of polymeercoating, kunstnerf relief en verf om verschillende leren optieken te creëren. Dat is de reden waarom er synoniemen voor dit leer zijn zoals splitleer of pu-leer. Het wordt ook vaak aangeduid als echt leer in vergelijking met imitatieleer ofwel kunstleer. 

 

Suède leer, de bekendste soort splitleer

 

Suede is het binnendeel van de huid en een bekend soort gespleten leer. Het is gemaakt van de gespleten lagen van het coriumgedeelte van de huid. Het wordt geschraapt en geschuurd tot het punt van extreme zachtheid. Vanwege de losse collageenvezelstructuur aan de onderkant van de huid lijkt het resultaat op fluweel. Suède is zachter en werkbaarder dan nubuck, maar tevens ook iets gevoeliger voor vuil en vlekken. Om ervoor te zorgen dat suède zijn gladheid en soepelheid behoudt, moet het regelmatig worden behandeld. Een velvet-achtige, zachte look & feel maakt suede een populaire keuze voor leren hobo handtassen en handtassen in rugzakstijl. Deze soort handtassen zijn minder aantrekkelijk omdat suede veel gevoeliger is voor dagelijks vuil.

Palmellato


We kennen ongetwijfeld de naam Saffiano leer dat door Mario Prada zelf werd uitgevonden. Saffiano leer staat bekend om de diagonale lijnen en de gearceerde print die in de leren coating wordt gedrukt voor een lichte glans. Het stempelproces gaf het leer ook de naam getextureerd leer. In de loop van de tijd hebben zich veel optische alternatieven ontwikkeld; Palmellato is een van hen. Palmellato-leer staat in de buurt van het bekendere Saffiano-leer. Het belangrijkste verschil met Saffiano leer is het iets rondere nerfpatroon. Net als Saffiano is Palmellato zeer goed bestand tegen vlekken, krassen en water. Vanwege deze unieke kenmerken gebruiken veel high-end modehuizen vaak Saffiano- of Palmellato-leer voor hun luxueuze producten.

Gebonden leer


Gebonden leer zou je kunne vergelijken met een houtvezelplaat. Bij het zagen van hout ontstaan houtspaanders. Bij het splijtproces van het leer zijn er ook restjes leer van de huid die vrij komen. Fabrikanten binden deze restjes samen met een geprofileerde polyurethaancoating of latex en noemen dit gebonden leer of gereconstitueerd leer. Duurzaamheid, geur en textuur hangen af van de variërende mate van het organisch leer in de chemische mix (10% -90%). Hoewel de binding een zeer mooi beeld laat zien, zijn ze niet te vergelijken met leer in de vorm van kwaliteit en duurzaamheid.
 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Janine
6 maanden geleden

Hi Modepakhuis.nl. Ik wil even reageren op deze bijzonder goede blog. Goed en begrijpelijke uitleg over de kwaliteit van leren tassen. Op het internet zie je zoveel verschillende prijzen voor damestassen die aan de ene kant te mooi lijken terwijl andere juist weer heel hoog zijn. Uiteraard snap ik dat een merk ook veel doet voor de prijs die je betaald, maar de doorsnee damestassen variëren ook in prijs. Ik heb onlangs een handtas van volnerf leder op deze site gekocht waarmee ik erg blij ben. De levertijd vond ik wat lang, namelijk acht dagen, maar het was de moeite meer dan waard.
Ik had jullie andere blog over de laatste mode trends ook al gelezen. Wanneer komt er weer een nieuwe?